cv trends 2019

De 5 cv trends voor 2019

In mijn vorige artikel schreef ik over de sollicitatietrends voor 2019. Een van de belangrijkste onderdelen bij het vinden van een nieuwe baan is het curriculum vitae (cv). Een recruiter leest vaak eerst je cv en dan pas je sollicitatiebrief. Het is je visitekaartje en de eerste indruk die iemand van je krijgt. Bij het solliciteren is het dan ook van belang dat je met de laatste trends mee gaat om met jouw cv op te vallen. In dit artikel deel ik de 5 belangrijkste cv trends voor 2019.

1. Een ijzersterke profielschets

In 2019 kan een cv niet meer zonder persoonlijk profiel, ook wel de profielschets genoemd. Het is de opening van het curriculum vitae en is een kort stukje tekst waarin je bijvoorbeeld schrijft wie je bent, wat je zoekt en  welke ambities je hebt. Werkgevers willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Met een profielschets probeer je je te profileren zodat het bedrijf je uitnodigt voor het sollicitatiegesprek. Een voorbeeld:

Ik ben een gedreven zorgprofessional met een positieve houding en een uitstekend inlevingsvermogen. Dit wordt gewaardeerd door zowel collega als patiënt. Als ik een glimlach op iemand gezicht tover is mijn dag compleet.

Lees hier hoe je een ijzersterke profielschets schrijft.

2. cv op maat

Ik heb het al in meerdere artikelen op deze website benoemd. Een custom cv met afgestemde content is cruciaal een sollicitatie en is dan ook één van de cv trends voor 2019. Feiten, skills en trefwoorden worden ingezet om aan te tonen waarom jij geschikt bent voor deze functie bij deze werkgever. Voor elke sollicitatie wordt het cv op maat aangepast. Denken vanuit het bedrijf (wat hebben ze nodig?) werkt in je voordeel bij het pakken van de aandacht. Je hebt namelijk zo’n 6 seconden de tijd om met je cv de aandacht te trekken en uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek. Maak het cv dus kort, simpel en hapklaar.

3. Kwantificeren van prestaties

Zelfs al heb je geweldige dingen bereikt in je vorige banen is het belangrijk om te weten hoe je deze informatie op de juiste manier kunt weergeven. Toekomstige werkgevers willen precies zien wat je voor je vorige werkgevers hebt kunnen betekenen. De beste manier om je vaardigheden en capaciteiten te presenteren is door je prestaties om te zetten in cijfers. Het kwantificeren van je prestaties betekent niets meer dan het berekenen van een procentuele verbetering of een verhoogd aandeel van een bepaalde variabele. Deze positieve verandering wijs je vervolgens toe aan de acties die jij hebt ondernomen om dit te realiseren. Een voorbeeld:

Je hebt de conversie van telefoongesprekken verhoogd met 15% door middel van een verbeterde aanpak op klanttargeting.

4. Opvallen met video

In mijn artikel over de sollicitatietrends voor 2019 gaf ik aan dat video een steeds belangrijker onderdeel wordt van het sollicitatieproces. Dit geldt ook voor het schrijven van een cv. Een fotootje op het cv is vandaag de dag is geen uitzondering meer. Wil je écht opvallen dan voeg je een (ultra)-korte video toe. Bewegende beelden zeggen meer dan een aantal A4’tjes vol met tekst. Recruiters kunnen met deze korte video zien hoe je verbale en non-verbale capaciteiten zijn wat een beter beeld geeft van het totaal plaatje. Daarnaast is het toevoegen van een video nog vrij uniek. Je valt hiermee op en dit zal ook in je voordeel werken.

5. ATS geoptimaliseerd cv

Veel organisaties gebruiken tegenwoordig een ATS om cv’s te scannen en dit blijft dan ook één van de belangrijkste cv trends voor 2019. Een ATS, Application Tracking System, is een computer programma waarin een robot het cv bekijkt, opslaat en verwerkt. Zo’n systeem bespaart veel tijd voor werkgevers. Voor jou als sollicitant is het dus belangrijk om je cv zo te schrijven dat het voldoet aan de voorwaarden van een ATS systeem. Bekijk hier een infographic over hoe je een ATS geoptimaliseerd cv schrijft.