Hoe overleef ik afstuderen 5 survivaltips

Hoe overleef ik …: 5 survivaltips voor afstuderen

Bijna klaar met je studie maar nog één grote berg te beklimmen. Afstuderen gaat niet zonder slag of stoot. Je moet er hard voor werken en jezelf bewijzen. Maar maak je geen zorgen. Je hebt al een hele hoop bereikt tijdens je studie dus de top halen moet jou ook lukken. In dit artikel geef ik 5 survivaltips voor het afstuderen die die laatste loodjes minder zwaar maken. Hopelijk helpen deze afstudeertips je om in mum van tijd dat welverdiende diploma op zak te hebben zodat je kunt beginnen aan jouw carrière.

Een goed begin is het halve werk

Het is heel erg cliché, maar het is wel waar: een goed begin is ook bij afstuderen het halve werk. Iedereen zweeft in het begin een paar weken rond, maar als je na drie maanden nog steeds geen idee hebt waarover je die afstudeeropdracht gaat schrijven wordt het een probleem. Insipiratie is slechts 1% van het hele proces. Als je weet wat je wil lukt de rest vanzelf wel. Probeer dus snel tot de kern te komen en je opdracht of onderzoeksvraag op papier te zetten.

Vraag om hulp

Als je wekenlang met je neus in je scriptie zit kun je niet meer objectief naar je eigen werk kijken. Vraag vrienden, familie, studiegenoten of afstudeerbegeleider eens met een frisse blik je werk door te lezen. Ook is het goed om af en toe met iemand te sparren. Er worden dan vaak vragen gesteld waar je zelf nog niet aan had gehad en die wellicht interessant zijn om mee te nemen in je afstudeerproject. Door te praten over je opdracht of scriptie met verschillende mensen vallen vaak de puzzelstukjes op de juiste plek. Daarbij til je zo je afstudeerscriptie of opdracht ook nog eens naar een hoger niveau. Win-win situatie dus.

SOG verantwoord en maak een strakke planning

Tijdens het afstuderen heb je genoeg te doen. Toch slaat de verleiding tot SOGGEN vaak toe en lijkt het dat je heel veel tijd ‘over’ hebt. Eindelijk eens die fietsband plakken, shoppen met vriendinnen in de stad of een middagje je nieuwe favoriete serie binge watchen. Een goede afstudeerplanning maken is moeilijk maar zal je zeker helpen tijdens het afstuderen. Je kunt een planning zo uitgebreid maken als je wilt. Belangrijk is dat de door jouw gemaakte planning voor je werkt en duidelijk is. Plan je tijd zo realistisch mogelijk in en hou je er vervolgens ook aan. Je zult merken dat tussen 9 en 5 werken best productief en fijn is. Download hier een voorbeeld van een afstudeerplanning.

Maak van je afstuderen geen obsessie

In plaats van oneindig te SOGGEN zou je ook de andere kant op kunnen gaan en dag en nacht met je afsturen bezig kunnen zijn. Zo ben je bijvoorbeeld continue de juiste woorden en beste dingen aan het bedenken om alles perfect te maken. Zo’n obsessie geeft weinig inspiratie en zorgt ervoor dat je tegen je eigen blokkades aanloopt. Als je klaar bent met je planning voor die dag of week neem dan even vrij. Ga lekker ontspannen en plak die fietsband of ga een middag shoppen.

Just do it and keep smiling

Ondanks die strakke planning is het verleidelijk om alles te doen behalve aan je afstudeeropdracht of scriptie te werken. Probeer niet te lang in randzaken te blijven hangen want dan komt dat afstudeerproject nooit af. Geef jezelf een schop onder je kont en ga gewoon aan de slag. Het is nooit in één keer perfect en je zult alles nog wel tien keer herschrijven. Dat is helemaal prima en hoort bij het afstudeerproces. Je hebt dan tenminste wel iets op papier staan.

Afstuderen is echt niet altijd even leuk. Je zult af en toe met je handen in het haar zitten maar dat hoort erbij. Accepteer het, en ga gewoon lekker door. Iedereen heeft tegenslagen bij het afstuderen dus je bent echt niet de enige die weer voor z’n gevoel opnieuw moet beginnen. Jij kunt dit en uiteindelijk ben jij super trots op je eigen eindresultaat! Lees hier 5 tips voor een kickstart van je carrière.