Het curriculum vitae, oftewel cv, is een belangrijk onderdeel bij het vinden van een nieuwe baan. Een recruiter leest eerst je cv, dan pas je sollicitatiebrief. Een cv is je visitekaartje. De eerste indruk die een recruiter of toekomstige werkgever van je heeft. Een opvallend cv dat eruit springt is cruciaal in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. In dit artikel geef ik je 5 tips die je helpen bij het maken van een overtuigend cv dat aandacht trekt.
Houd het kort
Het cv is je visitekaartje. Recruiters en werkgevers hebben vaak niet de tijd om het cv tot in detail door te spitten. Je hebt minder dan één minuut de tijd om met jouw cv de aandacht te trekken en uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Mijn tip om deze tijd optimaal te benutten is dan ook ‘houd het kort’. Door het kort te houden kun je ervoor zorgen dat recruiters de meest relevante informatie tot zich nemen en een goed beeld krijgen van jouw kwaliteiten. Een cv is nooit langer dan 2 pagina’s (A4). Om ruimte te besparen kun je er voor kiezen om bepaalde punten te clusteren. Heb je bijvoorbeeld veel bijbaantjes in de horeca gehad tijdens je studie, dan kun je deze samenvoegen als ‘Medewerker bediening in diverse restaurants tijdens studie’.
Zorg voor overzicht
Een goede vormgeving helpt bij het creëren van overzicht. Het geeft rust op papier en zorgt er tevens voor dat de toekomstige werkgever de belangrijkste informatie tot zich neemt. Standaard en herkenbare tussenkopjes zoals werkervaring, opleiding, cursussen en nevenactiviteiten helpen bij het creëren van overzicht. Je kunt deze tussenkopjes dik gedrukt maken of werken met bullet points zodat er een duidelijke structuur ontstaat. Daarnaast is een strakke uitlijning ook belangrijk om rust en overzicht te houden op papier.
Omgekeerde chronologische volgorde
Bij een cv in omgekeerde chronologische volgorde reis je van boven naar beneden terug in de tijd. Je begint dus met je huidige (meest recente) werkgever en zo omlaag. Op deze manier plaats je meteen de belangrijkste informatie bovenaan en heb je grotere kans om op te vallen. Daarnaast creëer je een duidelijk beeld van je carrière pad. Hoe verder de informatie naar beneden staat, hoe groter de kans dat er minder aandacht aan wordt besteed.
Vertel wat over jezelf
Je kunt je cv beginnen met een korte samenvatting over jezelf, ook wel de profielschets genoemd. In een paar zinnen omschrijf je:
- waar je goed in bent,
- wat je wilt leren
- wat je ambities zijn,
- welke persoonlijke eigenschappen je hebt
Lees hier alles over de algemene inhoud van het cv.
Dit geeft je cv een persoonlijke twist je zet jezelf meteen stevig neer. Het is wel belangrijk dat de profielschets aansluit op de vacature. De meeste recruiters vinden de profielschets dan ook een waardevolle toevoeging.
Voorbeeld profielschets
“Gedreven, loyaal en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer houd ik niet alleen rekening met de belangen van de klant, maar ook met die van mijn collega’s en leidinggevenden. Mijn affiniteit met IT stelt mij in staat om me snel aan te passen aan nieuwe systemen.”
Spelling en grammatica check
Last but not least, zorg voor een foutloze spelling en grammatica. Dit klinkt vanzelfsprekend maar werkgevers en recruiters ontvangen met regelmaat cv’s die spelfouten bevatten. Foutjes staan slordig en wekken de indruk dat je niet zorgvuldig werkt. Enkele tips:
- Maak gebruik van een spelling en grammatica checker
- Lees je cv hardop voor, van het begin tot het einde. Hiermee ontdek je foutjes in zinnen die de spellingschecker over het hoofd ziet.
- Laat je cv aan iemand anders lezen. Het liefst iemand die jou goed kent zodat ze je cv kunnen verbeteren of aanvullen indien nodig.