Hobby's op het cv

Hobby’s op het cv: wel of niet doen?

Het curriculum vitae is een zakelijk document wat je inzet bij een sollicitatie voor een nieuwe baan. Ik krijg als recruiter met regelmaat de vraag of het nu verstandig is om je hobby’s op het cv te vermelden? En hoe pak je het vermelden van hobby’s op het cv dan aan?

Hobby’s zijn leuk en promoten jouw persoonlijke kwaliteiten. Het zorgt ervoor dat je cv opvalt en maakt je onderscheidend van andere kandidaten. In dit artikel deel ik waarom je juist wel hobby’s op het cv moet vermelden en hoe je dit het beste kunt doen.

Zelf snel een top cv maken dat scoort zodat je direct kunt starten met solliciteren? Met de cv generator maak je in 3 stappen een cv dat voldoet aan alle eisen om effectief te solliciteren (2,95).

Hobby’s ter ondersteuning van je cv

Door je hobby’s op het cv te vermelden geef je je curriculum vitae een persoonlijke twist. Het is een goede aanvulling van je cv. Werkgevers zijn niet alleen op zoek naar opleiding en werkervaring maar willen ook weten of je persoonlijkheid past binnen de bedrijfscultuur. Hobby’s helpen je aan te tonen dat jij een goede toevoeging zou zijn aan het team.

Met hobby’s kun je daarnaast laten zien dat jij over de juiste competenties beschikt voor een functie. Je solliciteert bijvoorbeeld op een managementfunctie maar hebt geen relevante werkervaring. Met een hobby als voetbaltrainer kun je toch aantonen dat je over communicatieve en organisatorische vaardigheden beschikt

Grijp je kans om met je hobby’s en passies te laten zien wat jij graag doet. Als deze kwaliteiten in lijn liggen met een bepaalde functie kun je dit ook in je voordeel gebruiken bij een sollicitatie. Een aantal voorbeelden:

  • Doe jij aan teamsport dan geeft dit aan dat je sociaal bent en goed kan samenwerken.
  • Houd jij van hardlopen of beklim jij graag hoge bergen dan ben jij vast een doorzetter.
  • Ga je graag op reis dan laat dit zien dat jij avontuurlijk bent en van uitdagingen houdt.
  • Fotografeer je graag in je vrije tijd dan bekijk jij onderwerpen graag van verschillende perspectieven en ben jij creatief.

Daarnaast vormen hobby’s vaak een fijn gespreksonderwerp tijdens een sollicitatiegesprek. Het kan gebruikt worden als ijsbreker en het op gemak stellen van kandidaten zodat het een spontaner gesprek wordt. Toekomstige werkgevers houden van kandidaten met passie en zien jou dan ook graag praten over iets waar je interesse in of een passie voor hebt.

Meer over een cv dat scoort? Hier vind je een checklist!

Relevante hobby’s

Net als alle andere onderdelen op het curriculum vitae dienen ze relevant te zijn voor de functie waar je op gaat solliciteren, dit geldt dus ook voor de hobby’s. Probeer aansluiting te vinden met de functie waarop je solliciteert en vermeld alleen de hobby’s die jouw persoonlijkheid het beste omschrijven.

Het zal je niks verbazen dat er op veel cv’s alleen maar standaardhobby’s terug te vinden zijn. Denk aan ‘lezen, wandelen en puzzelen’. Deze standaardhobby’s vertellen niks over jou als persoon en zijn vaak saai. Probeer hobby’s aantrekkelijk te maken zodat ze iets toevoegen over het beeld van jou als persoon en dus relevant zijn op het cv. Dit kan ook een standaardhobby zijn maar dan wel met persoonlijke toevoeging. Bijvoorbeeld marathons lopen of thrillers lezen.

Hobby’s op het cv: doen!

Hobby’s zijn leuk en zeggen dus veel over iemands persoonlijkheid. Daarnaast zijn het veelal dragers voor relevante competenties die je nodig hebt bij het solliciteren op een functie. Mijn tip: zet je hobby’s slim in bij het solliciteren. Maak ze relevant voor de functie waar je op solliciteert en ze dus jou in je professionele leven ondersteunen. Lees hier meer over de inhoud van het cv.