Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor hét sollicitatiegesprek! Er giert een achtbaan van emoties door je lijf. Enerzijds ben je ontzettend blij, anderzijds heb je buikpijn van de zenuwen want je bent zó enthousiast over die baan! Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij het sollicitatiegesprek. Je goed voorbereiden helpt je om het gesprek comfortabel en zelfverzekerd in te gaan en zo een goede indruk achter te laten bij misschien wel je toekomstige werkgever. In dit blog geef ik 5 tips die jou helpen om zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in te gaan. Want hoe beter je bent voorbereid, des te zelfverzekerder je bent.
1. Google je gesprekspartner(s)
Vroeger was het een verassing wat voor iemand er tegenover je zat tijdens het sollicitatiegesprek. Tegenwoordig is het een fluitje van een cent om van te voren uitgebreid onderzoek te doen naar je gesprekspartner(s). Weet je niet wie je gesprekspartners zijn, dan kun je altijd het bedrijf even opbellen om het na te vragen. Dit is helemaal niet gek. Het is heel normaal om na te vragen met wie je een sollicitatiegesprek hebt. Het laat zien dat je interesse hebt en dat jij jezelf graag goed voorbereidt.
Als je weet wie jouw gesprekspartners zijn dan zoek je deze van te voren op via het internet. LinkedIn en/of de bedrijfswebsite zijn vaak goede startpunten. Bekijk het profiel goed zodat je al wat meer informatie hebt voorafgaand aan het gesprek. Dit geeft je wat meer zelfvertrouwen. Daarnaast kun je de persoon ook altijd even Google’en om te kijken wat je nog meer kunt vinden. Indien gepast, kun je tijdens het sollicitatiegesprek refereren aan iets wat je hebt gelezen over die persoon.
2. Verdiep je in de organisatie
Gronding onderzoek doen naar het bedrijf is een belangrijk punt in de voorbereiding naar het sollicitatiegesprek en wordt vaak onderschat. Op het internet kun je vanalles vinden. Door jezelf vooraf goed in te lezen en te verdiepen in de organisatie waar je solliciteert kun je een goede indruk maken en gericht vragen stellen.
Het beste beginpunt is vaak de website van het bedrijf zelf. Bestudeer deze goed. Kun je iets vinden over de missie, de visie of de strategie van het bedrijf? Met deze kennis op zak kun je jezelf afvragen hoe de functie waarop je solliciteert bijdraagt aan de organisatie haar doelen. Tegenwoordig vind je op steeds meer bedrijfswebsites informatie over de bedrijfscultuur die je wat meer vertelt over de sfeer binnen het bedrijf en hoe medewerkers met elkaar omgaan. Gebruik dit soort pagina’s dan ook om voor jezelf te bedenken hoe jij of de functie waarop je solliciteert hier binnen past.
Lees hier meer over solliciteren!
3. Vragen zelfverzekerd beantwoorden
Het is een open deur maar denk van te voren goed na over vragen die je gesprekspartners zullen gaan stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Een goed beginpunt is om je sterke eigenschappen en valkuilen op een rijtje. Wees origineel en probeer niet een goede eigenschap als valkuil te benoemen, dit hebben je gesprekspartners vaak snel door. Een sterke toevoeging die je kunt geven bij het benoemen van je sterke eigenschappen en valkuilen zijn ‘verbeterpunten’. Deze kun en wil je nog verder ontwikkelen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je je excel kennis wilt verbeteren of dat je niet zo goed bent in onderhandelingsgesprekken. Maar wees voorbereid want je zult hierop de vraag krijgen hoe je deze verbeterpunten gaat aanpakken en versterken.
Een aantal andere vragen die vaak voorkomen tijdens een sollicitatiegesprek:
- Wat is je meest geslaagde project? En hoe droeg jij bij aan het succes?
- Kun je een voorbeeld noemen van een project dat niet geslaagd was? En waarom niet?
- Waar word je gelukkig van?
- Wat geeft jou energie?
- Waar ben je het meest trots op?
- Wat vind je leuk in je huidige werk? En wat vind je minder leuk?
- Wat is de belangrijkste factor van jouw succes?
4. STAR-methode: op elke vraag een sterk antwoord
Een geschikte methode om je gesprek voor te bereiden is de STAR-methode. Deze helpt je om een sterke onderbouwing te geven door middel van concrete voorbeelden. De STAR-methode staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Via de STAR-methode toon je door middel van relevante voorbeelden aan dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor deze functie zonder arrogant over te komen.
Een sollicitatiegesprek is een interactief gesprek. Wees enthousiast en stel zelf ook een aantal vragen aan je gesprekspartner(s). Dit laat zien dat je interesse hebt in de functie en in de organisatie. Vraag bijvoorbeeld naar de samenstelling van het team en de werkzaamheden binnen de afdeling van de functie waarop je solliciteert. Je kunt ook vragen wat het voor je gesprekspartner(s) leuk maakt om voor het bedrijf te werken. Wees creatief en verras zodat je een positieve indruk achter laat.
5. Weet hoeveel salaris je wilt verdienen
Ja, ook je salaris hoort bij een goede voorbereiding. Weet dus vooraf wat je wilt gaan verdienen. Als sollicitant hoor je er niet naar te vragen tijdens een eerste gesprek maar een recruiter of toekomstige werkgever doet dit vaak wel. Bedenk dus goed wat je wilt verdienen en dus over het bedrag dat je gaat noemen. Je kunt ook altijd online het salariskompas invullen. Deze helpt je in te schatten hoeveel jij bij een nieuwe baan kunt vragen.