Foto op het cv

Foto op het cv? Ja, maar hoe?

Er zijn maar weinig onderwerpen binnen het solliciteren waar zoveel onenigheid over bestaat. Moet je nu wel een foto op het cv plaatsen of kun je een curriculum vitae ook opsturen zonder foto? Tot een aantal jaar geleden was een foto op het cv namelijk erg ongebruikelijk. Het gaat tenslotte om prestaties en niet om het uiterlijk. Maar tegenwoordig is dit niet meer zo.

Door de digitalisering en de populariteit van social media, denk aan LinkedIn, is het heel eenvoudig om een foto bij iemands naam te vinden. Bij LinkedIn is het zelfs een beetje gek als je een profiel hebt zonder foto. Na het lezen van de sollicitatiebrief en het cv zoekt de werkgever of recruiter de sollicitant meestal op via social media. Om die reden is het plaatsen van een foto op het cv een stuk gebruikelijker geworden.

Een foto op het cv werkt als eye-catcher

Solliciteren is jezelf presenteren. Degene die jouw cv leest heeft hier vaak maar weinig tijd voor en je hebt slechts een paar seconden de tijd om de aandacht te trekken. Daarbij is de kans groot dat een cv met foto meer aanspreekt en daardoor beter wordt onthouden dan een curriculum vitae zonder foto.

5 belangrijke richtlijnen bij het kiezen van de juiste foto op het cv:

 • Houd het zakelijk en kies een foto die professionaliteit uitstraalt. Een foto in je zwembroek of met een glas bier of wijn op het terras horen niet thuis op een zakelijk document zoals het cv.
 • Let op de kwaliteit. De foto op het cv hoeft niet perse een professionele foto te zijn. Het is belangrijk dat jij er scherp op staat. De fotokwaliteit van een mobiele telefoon of digitale camera zijn tegenwoordig erg goed. Gebruik daarnaast een foto alleen van jou. Een uitsnede uit een groepsfoto ziet er vaak gek uit en is meestal not done.
 • Kies een rustige achtergrond. Zo kun je buiten hele mooie portretfoto’s maken maar nog beter is eentje met een lichte en effen achtergrond, bijvoorbeeld wit. Dit straalt rust en professionaliteit uit en geeft jou, als persoon, goed weer.
 • Tover die glimlach tevoorschijn. Een lach werkt namelijk aanstekelijk en laat je stralen. Kies er het liefst eentje waarbij ook je tanden zichtbaar zijn.
 • Met een foto maak je contact met de lezer. Kies er daarom eentje waarbij je recht in de camera kijkt.

Voor- en nadelen van een foto op het cv

Hierboven heb ik al kort uitgelegd waarom het belangrijk is om wel een foto op het cv te plaatsen en heb ik je een aantal richtlijnen gegeven op de juiste foto te kiezen. Maar er zijn nog een aantal andere voor-en nadelen voor het verwerken van een foto op het cv.

Voordelen foto op het cv:

 • Met foto val je sneller en word je sneller onthouden.
 • Een foto maakt je cv persoonlijk: de werkgever heeft meteen een gezicht bij jou als persoon.
 • Je kan ‘positief’ gediscrimineerd worden op basis van je uiterlijk.

Nadelen foto op het cv:

 • Discriminatie en vooroordelen liggen op de loer: de lezer kan onbewust een negatief oordeel over je hebben op basis van je uiterlijk.
 • Een foto op het cv kan afleiden van de inhoud.
 • Het kan jaloezie oproepen: uit onderzoek blijkt dat aantrekkelijke vrouwen om die reden beter geen foto op hun cv kunnen zetten.