Als je ergens solliciteert wil je met je cv graag indruk maken op de organisatie. Personalia, opleiding en werkervaring zijn cruciale gegevens die zeker niet mogen ontbreken op het cv. De invulling hiervan is bij iedereen anders en het laat zien welke achtergrond je hebt. Je kunt je curriculum vitae dan nog iets persoonlijker maken door extra informatie toe te voegen, zoals nevenactiviteiten. Nevenactiviteiten kunnen je cv naar een hoger niveau tillen en je cv interessanter maken. In dit artikel leg ik je meer uit over nevenactiviteiten op je cv en hoe je deze kunt inzetten tijdens je sollicitatie.
Nevenactiviteit of hobby?
Nevenactiviteiten en hobby’s zijn allebei activiteiten die je uitvoert naast je vaste baan of opleiding. Hierdoor is het soms onduidelijk hoe deze van elkaar verschillen. Het komt vaak voor dat een hobby vermeld wordt als nevenactiviteit en andersom. Het verschil zit hem vooral in de verantwoordelijkheid die de activiteit met zich meebrengt.
Hobby’s zijn ontspannende activiteiten of liefhebberijen die je graag uitvoert. Een hobby zegt bijvoorbeeld veel over wat jij het liefste doet en hoe jij als persoon bent. Denk aan sporten, wandelen, lezen of bijvoorbeeld koken. Lees hier alles over hobby’s op je cv.
Nevenactiviteiten daarentegen zijn bijkomende activiteiten naast je gebruikelijke werk of opleiding waarbij een bepaalde verantwoordelijkheid hangt. Daarnaast hebben deze activiteiten vaak te maken met maatschappelijke betrokkenheid. Denk aan vrijwilligerswerk, het runnen van je eigen bedrijf, betrokkenheid bij een politieke partij of het coachen van een sportteam.
4 redenen waarom je nevenactiviteiten moet vermelden.
Zoals we eerder al omschreven tillen nevenactiviteiten je cv naar een hoger niveau en maken je interessanter voor recruiters.
1. Aanvulling op competenties en ervaring
Nevenactiviteiten dienen als aanvullen op je competenties en ervaring. Zeker als starter kun je dit goed gebruiken. Ook kun je je met nevenactiviteiten onderscheiden van andere sollicitanten. Sollicitanten die zich naast hun dagelijkse werk verder ontwikkelen op andere comptenties worden graag gezien.
2. Persoonlijkheid laten zien
Nevenactiviteiten zeggen veel over jou als persoon. Hierdoor kan de recruiter een beter beeld van jou vormen. Daarnaast laat je met nevenactiviteiten op je cv ook nog eens zien dat je veel verantwoordelijkheid aankan en je maatschappelijk betrokken bent.
3. Een gat in je cv opvullen
Als je lang geen baan hebt gehad dan ontstaat er een gat in je cv. Om dit te compenseren kun je door middel van nevenactiviteiten laten zien wat je in die periode gedaan hebt.
Lees hier alles over een gat op je cv.
4. Belangrijke informatie voor het bedrijf
Nevenactiviteiten kunnen een grotere rol spelen dan gedacht. Veel bedrijven hebben liever niet dat je te veel betrokken bent bij nevenactiviteiten. Noem dus alleen de nevenactiviteiten die relevant zijn en bijdragen aan de functie waarop je solliciteert.
Nevenactiviteiten op je cv vermelden
Afhankelijk van hoe relevant een nevenactiviteit is kun je de positie van de nevenactiviteiten op je cv bepalen. Hoe relevanter, hoe hoger je het op je cv plaatst. Maar over het algemeen volgen nevenactiviteiten na opleidingen, werkervaringen. Afhankelijk van de relevantie komen deze na of de cursussen en trainingen.
Beschrijf altijd kort de rol die je had en geef daarnaast een korte toelichting. Tijdens een eventueel sollicitatiegesprek kun je dit altijd onderbouwen.
Een voorbeeld:
01-2018 t/m heden – Bestuurslid atletiekvereniging
Secretaris van de atletiekvereniging