effectieve woorden in je sollicitatiebrief

7 effectieve woorden in je sollicitatiebrief die je gegarandeerd een sollicitatiegesprek opleveren

“Ik ben proactief, een echte teamplayer en enthousiast”. Gaap, denkt de ontvanger die jouw sollicitatiebrief leest. Deze nietszeggende termen worden veelvuldig gebruikt in sollicitatiebrieven, terwijl die er niet voor zorgen dat jouw brief er tussenuit springt. Integendeel, het zijn nietszeggende termen. In dit blog geef ik je 7 voorbeelden over hoe je effectieve woorden in je sollicitatiebrief kunt gebruiken in je sollicitatiebrief zodat je zeker op sollicitatiegesprek mag komen.

De meeste mensen vullen hun sollicitatiebrief met dit soort standaard termen omdat ze denken dat deze woorden ervoor zorgen dat ze worden opgemerkt door recruiters en HR-managers. In de werkelijkheid moeten recruiters en HR-managers je op deze manier maar op je blauwe ogen geloven. En dat vervolgens niet doen, omdat ze die niet eens te zien krijgen. Je kunt je kwaliteiten beter tonen door actieve werkwoorden te gebruiken.

Zelf een mooie cv of sollicitatiebrief maken zodat je direct kunt starten met solliciteren? Met de cv en sollicitatiebrief generator in 3 stappen cv en sollicitatiebrief dat voldoet aan alle eisen om effectief te solliciteren (2,95)

Effectieve woorden in je sollicitatiebrief

Je vertelt dus niet je kwaliteiten (zoals teamplayer) maar toont met actieve werkwoorden aan dat je een teamplayer bent. Wellicht nog wat vaag en niet duidelijk hoe je dit moet aanpakken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Waarschijnlijk zitten er woorden bij die passen bij jouw situatie. Gebruik deze effectieve woorden in je sollicitatiebrief. Actieve werkwoorden gebruiken om woorden kracht bij te zetten maken je sollicitatiebrief een stuk sterker. Hier vind je een lijst met nog meer van dit soort effectieve werkwoorden om in je sollicitatiebrief te gebruiken.

1. Bereiken.

Vertel in je sollicitatiebrief niet alleen wat je gedaan hebt (dat staat ook al in je cv), maar ook voor wat je precies in deze rol(len) bereikt hebt. Laat door middel van je successen in het verleden zien dat je gekwalificeerd bent voor de baan waarop je nu solliciteert. Het concreet aantonen van wat je bereikt hebt maakt het verschil tussen een “meh”-brief en een sterke sollicitatiebrief. De overige woorden in dit artikel kunnen je helpen hoe je dit het beste aanpakt.

2. Verbeteren.

Deel de verbeteringen die tot stand zijn gekomen dankzij jouw inspanningen. Hiermee bedoelen we dat het belangrijk is om woorden te noemen die aantonen wat jij je vorige werkgevers hebt gebracht. Heb je bijvoorbeeld het bedrijf geholpen om kosten te besparen? Of heb je een bepaalde strategie verbeterd? Zorg je wel eens voor nieuwe klanten? Heb je cijfers omhoog of omlaag gebracht? You get the picture!

Ambitie in je sollicitatiebrief

3. Creëren.

Laat zien dat je ambitieus en proactief bent, zonder dat dit letterlijk te noemen. Woorden als creëren, lanceren of ontwikkelen in je sollicitatiebrief gebruiken laat zien dat je ambitie hebt en proactief bent zonder dit letterlijk te noemen dat je ambitie hebt en proactief bent. Zie je het verschil? Zo voorkom je dus dat je in clichés vervalt. Op zichzelf staand zijn dit soort woorden nogal saai en nietszeggend. Iedereen kan zeggen dat hij / zij proactief is. Door met voorbeelden en effectief je woorden te kiezen laat je het de recruiter of HR-manager zelf bedenken i.p.v. het letterlijk te benoemen.

4. Opgeleverd.

Woorden als winst, opgeleverd of binnen budget zijn super effectief en hele sterke woorden om in je sollicitatiebrief te gebruiken. Daadwerkelijke cijfers zijn nog krachtiger en bewijzen harder dat je weet wat je doet dan voorbeelden van situaties geven.

5. Gemanaged.

Niet alleen als je manager bent kun je het woord managen gebruiken in je sollicitatiebrief. Denk verder dan alleen het managen van een team. Misschien ben je wel verantwoordelijk voor bepaalde projecten? Heb je gewerkt met stagiairs? Je hebt al snel meer ervaring met managen dan je op het eerste gezicht zou denken!

Wil je weten hoe je je sollicitatiebrief het beste opbouwt? Lees hier alles over de perfecte opbouw van de sollicitatiebrief.

Specifieke vaardigheden met effectieve woorden in je sollicitatiebrief

6. Gespecialiseerd.

Benoem specifieke vaardigheden die in de vacature staan. Wordt er in de vacaturetekst naar specifieke vaardigheden gevraagd, en heb je deze vaardigheid in je vorige baan gebruikt en ontwikkeld? Dan kun je wel stellen dat je hierin gespecialiseerd bent. In plaats van deze vaardigheid enkel op je cv te zetten, kun je die met een woord als “gespecialiseerd” extra kracht bij zetten in je sollicitatiebrief.

7. Opgelost.

Van het woord “opgelost” worden recruiters en HR-managers erg blij. Hiermee toon je namelijk aan dat je problemen of vraagstukken bij je vorige baan hebt opgelost. Wie wil nu niet iemand in z’n team die proactief problemen oplost.