solliciteren tijdens corona

Solliciteren tijdens corona – 7 tips

Help, wat nu?! Je bent op zoek naar een nieuwe baan net nu het coronavirus de wereld in zijn greep heeft. Het aantal besmettingen loopt de laatste weken flink op en veel bedrijven zijn voor buitenstaanders gesloten. Moet ik nu nog wel solliciteren? En hoe kan ik het beste solliciteren tijdens corona? In dit blog geef ik je 7 tips over solliciteren tijdens corona zodat je er het beste van kunt maken tijdens deze moeilijke periode.

#1 Blijf solliciteren tijdens corona

Voor sollicitanten brengt solliciteren tijdens corona de nodige uitdagingen met zich mee. Ook voor werkgevers is de uitdaging omtrent sollicitaties op dit moment groot. Daarbij werken veel mensen op dit moment vanuit huis en zijn bedrijven voor buitenstaanders veelal gesloten waardoor fysieke sollicitatiegesprekken niet meer plaats kunnen vinden. De meeste sollicitatieprocedures liggen echt niet stil. Sollicitatiegesprekken worden op dit moment vooral via videobellen georganiseerd. Zo kun je toch al kennis met elkaar maken.

Veel bedrijven zijn nog steeds op zoek naar nieuwe medewerkers dus laat je door het coronavirus niet tegenhouden om die brief de deur uit te sturen. Daarnaast zijn veel activiteiten afgelast en ligt het sociale leven stil. Benut de tijd die je nu over het goed en ga solliciteren. Drie goede redenen:

  1. Voor heel veel mensen is solliciteren nu minder belangrijk waardoor je minder concurrentie zult hebben.
  2. Door nu te solliciteren laat je zien dat je gemotiveerd bent. Daarbij laat je je doorzettingsvermogen en positiviteit zien.
  3. Stop je nu met solliciteren dan wordt het over een tijdje ook lastig om de draad weer op te pakken.

#2 Maak een cv dat scoort

Neem je cv er nog eens bij en lees het aandachtig door. Zitten alle belangrijke onderdelen er in? Hier vind je een uitgebreide cv check list. Moet je nog beginnen met het opstellen van een cv dan vind je hier 5 t.ps over het maken van een overtuigend cv.

Zelf snel een overtuigend cv dat scoort maken? Met de cv generator maak je in 3 stappen cv dat voldoet aan alle eisen om effectief te solliciteren (2,95).

#3 Solliciteer via video

Smile, camera, solliciteren maar. Pak je camera en maak een mooie video pitch. Je legt kort en op een persoonlijke manier uit wie je bent, waarom jij de baan zou moeten krijgen en hoe jij bij het bedrijf past. Een video laat ook goed zien hoe je sociale vaardigheden zijn en het zegt veel over jouw uitstraling en je motivatie. Lees hier meer over videosolliciteren.

#4 Geef je competenties wat aandacht

Tijdens de corona crisis zit je veel thuis en heb je weinig verplichtingen. Tijd genoeg om jezelf wat bij te spijkeren en je competenties te verbeteren. Volg bijvoorbeeld online een gratis cursus. Zo leer je bij en zorg je voor een extra troef op je cv. Via www.coursera.com kun je allerlei gratis cursussen volgen.

#5 Benader je netwerk via LinkedIn

Nu je wilt solliciteren tijdens corona en je veel aan huis gekluisterd bent is LinkedIn de ideale manier om eens te netwerken. Heb je nog geen LinkedIn profiel? Maak er dan snel gratis een aan.

#6 Open sollicitaties

Zijn er bedrijven waar je graag zou willen werken maar hebben zij op dit moment geen gepaste vacatures? Wacht dan niet tot er een leuke vacature voorbij komt maar stuur een open sollicitatie. Zo laat je zien dat je extra gemotiveerd bent en laat je een spontane kant van jezelf zien.

#7 Oefen het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vind je het lastig om jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek? Of weet je niet wat je moet antwoorden op lastige vragen? Bereid je dan nu extra goed voor. Verdiep je in de organisatie en zorg ervoor dat je vragen zelfverzekerd kunt beantwoorden.