videosolliciteren

Videosolliciteren doe je zo

Smile, camera, solliciteren maar. Solliciteren met video wordt steeds populairder! Recruiters hoeven niet meer door stapels cv’s te ploegen. Daarnaast is het makkelijk én persoonlijk. In een sollicitatievideo, ook wel pitchvideo genoemd, komt veel beter naar voren wie je nou eigenlijk bent. En dat willen potentiële werkgevers graag weten. Logisch dus dat de opmars van videosolliciteren niet meer te stoppen is.

Sommige werkgevers zijn al helemaal om. Pitchen is het nieuwe solliciteren. Veel grote bedrijven (H&M, Coca Cola en McDonalds) maken al gebruik van deze vorm van solliciteren. Ook bij kleinere bedrijven komt videosolliciteren steeds vaker voor. Videosolliciteren is daarom ook één van de belangrijkste sollicitatietrends dit moment Dus pak die camera en stel jezelf voor door middel van een korte máár krachtige video. In dit blog vertel ik je meer over videosollicteren.

Wat is videosolliciteren?

Solliciteren met een video is eigenlijk niks anders dan jezelf voorstellen door middel van een korte en krachtige video. Dit kan op allerlei manieren. Een hele eenvoudige videosollicitatie is bijvoorbeeld een interview met jezelf afnemen. Laat de vragen één voor één visueel in beeld komen en geef vervolgens zelf antwoord. Maar je kunt ook een animatievideo met jezelf in de hoofdrol maken. Schroom niet om zelf een creatief format te verzinnen. In het volgende filmpje wordt verteld wat je allemaal kunt noemen in een sollicitatievideo:

Waarom videosolliciteren?

Een video pitch geeft de werkgever meteen een goede indruk van de sollicitant. Werkgevers leggen steeds vaker de nadruk op wie je bent. In een video zien ze hoe je overkomt en hoe je sociale vaardigheden zijn. Daarnaast is het belangrijk dat een sollicitatiefilmpje iets toont wat je niet kunt laten zien in je brief of cv. Het gaat dan met name over uitstraling en motivatie.

Het maken van een video pitch kan op veel verschillende manieren. Zo lang het format past bij jou en het bedrijf zul jij met kop en schouders boven de standaard sollicitatiebrieven uitspringen. Lees hier het verhaal van Mourad. Hij had binnen twee weken vijf uitnodigen dankzij zijn sollicitatievideo.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Jezelf presenteren door middel van een korte video kan best spannend zijn. Maar met de juiste voorbereiding en tips maak je ook via de digitale weg een goede eerste indruk:

1. Kies de juiste ruimte

Zorg ervoor dat je ongestoord je video pitch kunt opnemen. Dit kan op zolder zijn, aan de keukentafel of in de woonkamer. Als er maar voldoende licht is en je niet afgeleid wordt door achtergrondgeluiden.

Zorg dat de belichting van je filmpje goed is afgesteld. Laat je van voren verlichten niet van achteren. Anders zie je enkel een donker silouet. Je kunt de lichtbron (lamp of zonlicht) dus het beste op je gezicht richten.

Daarnaast dient de achtergrond rustig en professioneel te zijn. Kies je voor de woonkamer, let er dan op dat er geen uitpuilende wasmand in beeld is en positioneer jezelf ook niet voor je mooie drankcollectie.

2. Kleren maken de man

Zorg dat je er in je video professioneel en representatief uit ziet. Kleed je zoals je je ook voor een sollicitatiegesprek zou kleden. Zou je naar een face-to-face gesprek een pak aangetrokken hebben, doe dit dan bij je sollicitatievideo ook. Houd daarnaast rekening met de achtergrond van je video. Film je jezelf voor een witte muur, dan komt een witte blouse misschien niet het beste over op beeld.

Lees hier meer over kleding voor je sollicitatiegesprek.

3. Oefening baart kunst

Oefen je video meerdere malen en laat de video aan vrienden of familie zien. Zo weet je hoe je visueel en inhoudelijk overkomt. Vind je de camera nog een beetje eng. Dat maakt echt niet uit. Ze zijn niet op zoek naar de nieuwe Wendy van Dijk. Maar ze willen een beeld krijgen bij wie jij bent en zijn vooral nieuwsgierig naar jouw motivatie.

4. Let op lichaamstaal

Kijk tijdens het opnemen van de video in de camera zodat het lijkt alsof je iemand recht in de ogen aankijkt. Wees daarnaast bewust van een actieve houding en let op non-verbale signalen. Rechte rug, aanvullend met handgebaren zijn belangrijk bij een videosollicitatie. Voorkom te veel armgebaren en glimlach af en toe.

2 voorbeelden van video pitches

Hieronder 2 verschillende creatieve sollicitatievideo’s. Of ze zijn aangenomen weet ik niet maar onze aandacht hebben ze. Zoek je nog meer inspiratie, op YouTube vind je honderden voorbeelden van videosollicitaties.

Voorbeeld 1: Creatieve animatievideo

Het eerste voorbeeld is een animatievideo waarbij creativiteit, humor en grafisch talent gecombineerd worden.

Voorbeeld 2: Elevator pitch

In het tweede voorbeeld vertelt sollicitant Kelly door middel van een elevator pitch video waar zij naar op zoek is in een baan. Daarnaast benoemt ze haar sterke punten en wat zij voor de organisatie kan betekenen.