Kleding tijdens je sollicitatiegesprek

Kleding voor je sollicitatiegesprek: help wat trek ik aan?!

Het sollicitatiegesprek is jouw kans op een goede eerste indruk. Deze eerste indruk wordt in de eerste minuten gemaakt en daarom is het van groot belang goed voor de dag te komen. Zo geef je geen slap handje, kom je op tijd en zorg je voor een frisse adem. Ook de impact van kleding is groot in de eerste minuten van het sollicitatiegesprek.

Allereerst is het belangrijk dat jij je comfortabel voelt en dat je je maar beter net iets te zakelijk dan te casual kan kleden. Je professioneel kleden voor een sollicitatiegesprek is namelijk een teken dat je het gesprek serieus neemt en over je outfit hebt nagedacht. Toch is kleding uitkiezen voor je sollicitatiegesprek iets om gek van te worden. In dit artikel vertel ik je kleding voor je sollicitatiegesprek het meest geschikt is.

Kleren maken de man (én vrouw!)

Er zijn verschillende do’s en don’t te bedenken omtrent kleding voor je sollicitatiegesprek. Het meest belangrijke is dat je je goed voelt in de gekozen outfit en dat deze bij je past. Als je je ongemakkelijk voelt in je kleding dan voel je je dat ook tijdens het sollicitatiegesprek. Kies dus een setje waar jij je zelfverzekerd in voelt zodat je dit ook reflecteert tijdens het sollicitatiegesprek.

De juiste kleding verschilt per bedrijf (en functie)

Om te weten wat je moet aantrekken, moet je weten welke stijl bij je toekomstige werkgever past. Het verschilt namelijk heel erg per bedrijf of er verwacht wordt of je in 3-delig pak komt of dat een nette chino met een overhemd voldoende zijn. Je kunt eens beginnen om de website van het bedrijf te bestuderen. Misschien zie je op foto’s of mensen erg zakelijk of meer casual gekleed zijn. Twijfel je? Je kunt ook altijd even opbellen en het vragen. Dit is helemaal niet gek om te doen en gebeurt veel vaker dan je denkt. Het is een teken dat je je zo goed mogelijk voorbereid!

Basisregels voor kleding tijdens je sollicitatiegesprek

In de regel kleed je je altijd iets netter dan de mensen op de werkvloer. Zo laat je zien dat je er tijd en moeite hebt gestoken en dat jij je best doet voor deze functie. Wat zou je aantrekken als je een presentatie zou mogen geven aan het management? Die outfit trek je aan tijdens het sollicitatiegesprek.

 • Bij sommige bedrijven kun je vrij casual op gesprek komen. Maar gaten in je sprijkerbroek en afgetrapte gympen leiden af van je kwaliteiten. Zorg ervoor dat je een nette broek, gestreken shirt en verzorgde schoenen aantrekt. Er zijn veel discussies over de vraag of je wel of geen spijkerbroek kunt aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer er een casual dresscode heerst binnen het bedrijf een nette spijkerbroek zeker gedragen kan worden tijdens een sollicitatiegesprek.
 • Zorg ervoor dat je kleding altijd schoon, netjes gestreken en onbeschadigd is. Zo maak je een verzorgde indruk en dit wordt zeker gewaardeerd.
 • Heb je het snel warm? Kies dan voor goed ademende kleding en niet iets synthetisch of iets met strakke mouwen. Zo voorkom je zweetplekken.
 • Laat je mutsen en petjes tijdens het sollicitatiegesprek thuis. Een hoofddeksel vanwege religieuze redenen mag natuurlijk wel.
 • Zorg voor een verzorgd uiterlijk en overdrijf niet. Een frisse geur (maar zeker geen wolk van parfum of aftershave), verzorgd haar en schone nagels zijn belangrijk. Overdrijf niet en wees verzorgd en subtiel als het gaat om make-up. Vermijd ook te veel sierraden. Hou het op 1 per item: 1 paar oorbellen, 1 armband, 1 ketting etc.
 • Bewaar een diep decolleté, een blote buik en blote benen voor het weekend en kleed je dus niet te bloot. Laat je outfit je gesprekspartner niet afleiden van wat je te vertellen hebt.
 • Zichtbare tatoeages en piercings dragen weinig bij aan het sollicitatiegesprek. Ook al wordt dit steeds meer geaccepteerd wil je voorkomen dat ze afleiden van wat je te zeggen hebt. Subtiel werkt het beste als professional.

Lees hier 5 tips om overtuigend je sollicitatiegesprek in te gaan.

Kleding sollicitatiegesprek man

Een aantal tips speciaal voor mannen als het gaat om kleding voor je sollicitatiegesprek:

 • Zorg ervoor dat je schoenen en sokken matchen met de rest van je outfit en dat ze netjes en schoon zijn.
 • Is een pak gewenst maar heb je dit niet in je kast? Dan kun je deze ook huren of lenen. Zorg er in ieder geval voor dat deze goed past. Een te groot of een te klein pak is een echte no-go.
 • Neem je cv en een schrijfblok mee in een nette map of tas.
 • Ga naar de kapper en zorg dat je er verzorgt en netjes bij staat.

Kleding sollicitatiegesprek vrouw

Ook voor vrouwen een aantal tips speciaal als het gaat om kleding voor je sollicitatiegesprek:

 • Ook als is het nog zo warm buiten, draag nooit een mouwloos hemdje of slippers.
 • Draag kleding die comfortabel zit en goed bij je past. Let vooral op trekkende stof bij de knoopjes.
 • Kleed je niet te sexy. Dus geen diep decolleté, te hoge hakken of een te kort rokje of jurkje. Dat is erg onprofessioneel en zal je niet helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
 • Zorg ervoor dat je ondergoed niet zichtbaar is door je kleding, ook de bh-bandjes niet.

Mijn belangrijkste tip: kleed je als jezelf tijdens het sollicitatiegesprek.

Draag je nooit een mantelpakje maar wordt dit wel van je verwacht in de baan waarbij je op sollicitatie gaat? Trek dan een nette pantalon of broek aan in plaats van een ongemakkelijk rokje. Is zwart niet jouw ding? Ga dan voor blauw en grijs om zakelijk en professioneel over te komen? Loop je nooit op hakken? Trek dan een nette ballerina aan of kies een stijlvolle brogues (veterschoen).

Lees hier alles over solliciteren.