Overtuigende elevator pitch

Overtuigende elevator pitch maak je zo! (+5 tips)

Wanneer je aan het solliciteren bent voor een nieuwe baan dan kun je een overtuigende elevator pitch goed gebruiken. De elevator pitch is een korte maar krachtige presentatie van jezelf. Het is jouw persoonlijke verhaal waarmee je de ander overtuigt van je kwaliteiten.

Een elevator pitch heeft maar één doel: zorgen dat je verhaal blijft hangen. Maar hoe pak je dit het beste aan? En hoe kun je in een korte tijd een boodschap overbrengen en je publiek overtuigen? In dit artikel vertel ik je meer over de elevator pitch en de voorbereidingen die jij hiervoor kunt treffen.

Wat is een elevator pitch?

Elevator pitch kan letterlijk vertaald worden als ‘liftpraatje’. Het is een korte presentatie van maximaal 60 seconden waarin je over jezelf vertelt. Het is de tijd die je hebt in een lift om indruk te maken en iemand te overtuigen van jouw kwaliteiten. Dus stel je zou bij een potentiële werkgever in de lift staan, wat moet hij/zij dan over je weten en onthouden? Omdat je slechts één minuut de tijd hebt voor de liftdeuren weer openen moet een elevator pitch kort en krachtig zijn. Binnen 60 seconden moet je kernboodschap dus aan bod zijn gekomen. Met een elevator pitch wil je de ander nieuwsgierig maken naar wat je nog meer te bieden hebt zodat hij/zij mogelijk verder met je wil praten.

Een elevator pitch kun je naast het solliciteren ook nog bij andere situaties inzetten. Zo kun je je overtuigende elevator pitch ook gebruiken tijdens het netwerken of bij een acquisitiegesprek.  Daarom is het fijn als je je elevator pitch altijd paraat hebt. Als je onverwacht gevraagd wordt iets te vertellen over jezelf dan kun je meteen en sterk van start met wat je drijft of boeit. Een goed voorbereide elevator pitch kan dus zeker het verschil maken.

Welke onderdelen komen aan bod in een overtuigende elevator pitch?

Jouw elevator pitch geeft in ieder geval antwoord op de volgende vier vragen:

  • Wie ben je? 
  • wat heb je te bieden?
  • Wat is jouw toegevoegde waarde?
  • Wat zoek je in een nieuwe baan?

Goede voorbereiding is het halve werk

Tijdens elk sollicitatiegesprek wordt vaak gevraagd: “vertel eens wat over jezelf”. Het krachtig beantwoorden van deze vraag is voor veel mensen lastig. We zijn gewend om lang te praten en veel details te beschrijven. Hierdoor is het voor veel van ons moeilijk om in een keer een kernboodschap over te brengen. Een goede voorbereiding is dus super belangrijk voor een overtuigende elevator pitch.
Voor sommige mensen is het lastig om te vertellen wat je graag en goed doet. Andere mensen vinden een verkooppraatje over jezelf een beetje gênant. Probeer je hierover heen te zetten. Als je met hart en ziel overbrengt wat je te bieden hebt, is jouw elevator pitch super overtuigend.

5 tips voor een overtuigende elevator pitch

1. Maak een pitch die bij je past

Kies een stijl die bij je past en maak je pitch persoonlijk. Zorg ervoor dat ze jou als persoon leren kennen. Probeer de elevator pitch dus zo natuurlijk mogelijk te beginnen en niet te ingestudeerd of te opgelezen. Je mag gerust het woord ik gebruiken. Vertel de luisteraar waar jouw kracht ligt en wat je graag doet.

2. Openingszin in de elevator pitch is belangrijk

Begin de elevator pitch met een sterke openingszin. Net als in de sollicitatiebrief is een sterke opening van de elevator pitch onmisbaar. Door de elevator pitch te beginnen met een sterke opening heb je meteen de aandacht van de luisteraar en sta je al 1-0 voor op de rest. Lees hier meer over de succesvolle opening van een sollicitatiebrief.

3. Oefen je pitch hardop

Bij het oefenen van een elevator pitch is het belangrijk dat je jezelf hardop hoort praten. Zo kun je naast de tekst ook de overtuiging in je stem, de intonatie, het stemvolume en je lichaamstaal oefenen.

4. Laat andere meeluisteren

Het is belangrijk dat je zelf overtuigd bent van je pitch maar het is ook belangrijk dat de boodschap helder en duidelijk overkomt bij iemand anders. Vraag dus een bekende om te luisteren naar jouw pitch en een eerlijke mening te geven.

5. Eindig je elevator pitch met een vraag

Dit zorgt ervoor dat er geen abrupt einde ontstaat na je verhaal. De luisteraar zal zo direct inhaken op je verhaal en kan dieper ingaan op de informatie zie jij zojuist hebt verteld.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe je een elevator pitch kunt maken:

Lees hier welke kleding je het beste aan kunt trekken tijdens het sollicitatiegesprek.