opening van de sollicitatiebrief

Succesvolle opening van de sollicitatiebrief

Een sterke opening van de sollicitatiebrief is onmisbaar. Je wilt in een paar seconden tijd de lezer boeien en overtuigen om jouw brief verder te lezen. Standaard openingszinnen zoals “Hierbij wil ik solliciteren naar de functie …”  zijn saai en zorgen ervoor dat je brief regelrecht de prullenbak in gaat.

Maar hoe trek je nu in een paar seconde tijd de aandacht van de lezer? En hoe weet je deze vast te houden zodat hij/zij ook de rest van je brief wil lezen? Voor veel sollicitanten is de opening dan ook het moeilijkste deel van de sollicitatiebrief. In dit artikel leg ik uit waarom een de opening van de sollicitatiebrief belangrijk is en geef ik een aantal voorbeelden voor een succesvolle en pakkende opening.

Flitsende opening van de sollicitatiebrief

Het doel van de eerste alinea van je brief is om aandacht te trekken en op te vallen tussen alle andere brieven. Je wilt dat je toekomstige werkgever de hele sollicitatiebrief leest om je vervolgens uit te te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Door je brief op een flitsende en originele manier te beginnen wek je interesse bij de lezer en pak je meteen zijn/haar aandacht.

Meteen met een goede opening beginnen kan erg lastig zijn. Vooral als de openingszin het uitgangspunt is oor de rest van je motivatiebrief. Mijn gouden tip is dan ook om dit andersom aan te pakken. Schrijf allereerst kort op wat je in je brief wilt vertellen. Werk dit uit tot een goede en sterke brief. Vervolgens komt een pakkende en sterke opening vanzelf. Als je op deze manier te werkt gaat heb je ook nog eens een sterke opening die precies aansluit op de rest van de sollicitatiebrief.

Tips voor een perfecte afsluiting van de sollicitatiebrief lees je hier.

Ingrediënten voor een succesvolle opening van de sollicitatiebrief

Bij een opening van de sollicitatiebrief mag je best creatief zijn. Drie ingrediënten die je in je achterhoofd dient te houden bij het schrijven van een originele opening van de sollicitatiebrief:

1. Opvallen

De persoon die jouw sollicitatiebrief gaat lezen zal er waarschijnlijk meer lezen en dus meerdere sollicitaties beoordelen per dag. Door op te vallen met een pakkende openingszin schud je de lezer even wakker. Je hebt de aandacht getrokken en de lezer weten te boeien om jouw brief helemaal uit te lezen. Hierdoor zul je minder snel vergeten worden en ben je een stapje dichter bij de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek.

2. Indruk maken

Naast opvallen probeer je in de eerste zinnen van je sollicitatiebrief ook indruk te maken op de lezer. Iemand wakker schudden en uit zijn dagelijkse sleur halen is hiervoor niet voldoende. Laat je toegevoegde waarde zien en ga op zoek naar een voordeel voor de werkgever en maak hiermee een flitsende start in je brief.

3. Aandacht trekken

Naast opvallen en indruk maken is  de aandacht trekken een derde ingrediënt van de opening van de sollicitatiebrief.  Vanaf de eerste letter de volledige aandacht van de lezer hebben is goud waard om ervoor te zorgen of jij wel of niet op gesprek mag komen.

Lees hier nog 10 tips voor om een succesvolle inleiding van je sollicitatiebrief te schrijven.

Do’s en don’ts voor de opening van de sollicitatiebrief

Ook bij de opening van de sollicitatiebrief zijn er een aantal do’s en don’ts over hoe een goede inleidende alinea eruit hoort te zien:

Do’s

  • Blijf jezelf, doe je niet beter voor dan dat je bent.
  • Wees creatief en zorg voor een pakkende ijsbreker.
  • Zorg ervoor dat je brief positiviteit uitstraalt.

Don’ts

  • Schrijf je brief niet te informeel. Hou je brief zakelijk, krachtig en gemotiveerd.
  • Een indirecte stijl past niet bij een sollicitatiebrief. Gebruik directe en korte zinnen.
  • Overdrijf niet. Enthousiast zijn mag maar gebruik niet te veel uitroeptekens.

Voorbeelden om je brief leuk en pakkend te openen

In de opening van de sollicitatiebrief probeer je creatief en origineel te zijn. Het is daarom super moeilijk om een sterke opening op papier te zetten. Hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Toen ik de vacature op LinkedIn voorbij zag komen en de functieomschrijving las, hoefde ik niet lang na te denken: dit ben ik!

Alles voor een glimlach. Dat is niet alleen het motto van uw organisatie, Coolblue, maar ook een standaard die ik in mijn werkzaamheden probeer na te leven. Daarom solliciteer ik voor de functie customer support medewerker.

U weet natuurlijk dat consumenten tegenwoordig meer mobiel browsen dan op desktops. Daarom heb ik mijn sollicitatie naar de functie van webdesigner opgemaakt in dit formaat. Zo ziet u dat ik ook met beperkte ruimte een maximale impact kan creëren.

Als gedreven professional met een dienstverlenende houding, reageer ik met veel enthousiasme op de vacature administratief medewerker.

Graag zou ik mezelf willen voorstellen als een zelfstandige, enthousiaste en leergierige jongeman die weet wat hij wil.