afsluiting van de sollicitatiebrief

Perfecte afsluiting van de sollicitatiebrief

Je cv ligt klaar en je hebt een pakkende sollicitatiebrief geschreven. Je bent er bijna: alleen nog even een sterke afsluiting. Maar hoe schrijf je een goede afsluiting? Hoe zorg je ervoor dat je wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Veel sollicitanten onderschatten het belang van een goede afsluitende zin in de sollicitatiebrief. Daarom help ik je in dit artikel help ik je op weg bij het schrijven van een sterke en perfecte afsluiting van de sollicitatiebrief.

De slotzin van je brief is héél belangrijk

Veel sollicitanten vinden een pakkende opening belangrijker dan een perfecte afsluiting van de sollicitatiebrief. Het komt namelijk vaak voor dat je een mooie motivatiebrief geschreven hebt maar dat de slotzin er als nog voor zorgt dat je op de exit stapel terecht komt. De afsluiter van je brief is dus zeker net zo belangrijk als de opening.

Een sollicitatiebrief schrijf je met een duidelijk doel: je wilt graag aangeven dat je open staat voor een kennismakingsgesprek. De afsluiting van de sollicitatiebrief dient de lezer tot actie aan te zetten om je uit te nodigen. Je wilt een positieve indruk achterlaten die blijft hangen en met een zin die opvalt. De lezer moet gemotiveerd worden en daarom is een perfecte afsluiting van de sollicitatiebrief ontzettend belangrijk. Uiteraard moet de perfecte slotzin wel overeenkomen met de schrijfstijl van de rest van je brief. Besteed genoeg tijd aan deze belangrijke zin.

Wat je niet moet doen in de afsluiting van de sollicitatiebrief

Sommige zaken dien je absoluut te vermijden in de afsluiting van een sollicitatiebrief. Té zelfverzekerd kan ervoor zorgen dat men je als arrogant persoon ziet en dan kun je wel fluiten naar een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.  Want wie wil er nu werken met een arrogant persoon?

Naast arrogant wil je ook niet als afwachtend of onzeker overkomen in je sollicitatiebrief. Probeer woorden als hopen en afwachten te vermijden. Deze drukken twijfel uit en je wilt je sollicitatiebrief altijd krachtig afsluiten. Je bent er immers van overtuigd dat jouw kwaliteiten aansluiten bij de eisen. Vermijd zinnen zoals deze in de afsluiting van de sollicitatiebrief:

  • “Ik vertrouw erop u voldoende informatie te hebben gegeven om mij uit te nodigen voor een gesprek.”
  • “Zoals u ziet ben ik meer dan gekwalificeerd, graag word ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.”
  • “Hopelijk heb ik u genoeg geïnformeerd en uw interesse gewekt om mij misschien op gesprek uit te nodigen.”
  • “Ik hoop dat mijn brief u aanleiding geeft om mij uit te nodigen.”
  • “Hopend op een positief antwoord.”
  • “In afwachting van uw reactie.”

Ingrediënten voor een sterke afsluiting van de sollicitatiebrief

Allereerst, in de afsluiting van de sollicitatiebrief dien je zelfverzekerd over te komen. Houd dit goed in de gaten op het moment dat je de laatste zin op papier gaat zetten. Je wilt positief overkomen. Zorg ervoor dat de laatste zin pakkend en perfect is. Een sterke slotzin maakt indruk.  Zo kun je bijvoorbeeld opschrijven dat je graag je brief wilt toelichten in een persoonlijk kennismakingsgesprek. Het is wel belangrijk dit goed te doen want je wilt niet pusherig overkomen. Probeer daadkracht achter je woorden te zetten. Hieronder nog een aantal tips:

  • Laat zien dat je enthousiast bent voor functie en bedrijf.
  • Zorg voor een originele en leuke afsluiting van je brief.
  • Geef altijd aan dat je graag op gesprek komt voor een verdere toelichting: zet de lezer aan tot actie!
  • Bedank de lezer voor het feit dat hij/zij tijd heeft genomen om je brief te lezen.
  • Zorg voor een formele groet onder de afsluitende alinea van je brief. ‘Met vriendelijke groet’ is de meest voorkomende formele groet.

Voorbeelden om je brief leuk en sterk af te sluiten

Tegenwoordig wordt er van je verwacht origineel te zijn in de slotzin van je sollicitatiebrief. Maak het jezelf niet te moeilijk en wees oprecht: wat wil je nu echt zeggen? Hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Tot slot wil u nog meedelen dat ik bekend sta als een enthousiaste collega die bijdraagt aan een positieve sfeer; een eigenschap die ik u graag laat zien tijdens een nadere kennismaking.

Graag bespreek ik tijdens een persoonlijk gesprek met u hoe ik u kan helpen de ambities van uw organisatie te realiseren.

Kortom: ik voldoe niet aan alle functie-eisen maar breng daarnaast extra kennis en andere kwaliteiten die aansluiten bij de doelstellingen van het bedrijf en specifiek uw afdeling. Graag licht ik dit toe tijdens een persoonlijk gesprek.

Lees op cvster.nl nog 10 tips voor een goede afsluiting.