de perfecte opbouw van de sollicitatiebrief

De perfecte opbouw van de sollicitatiebrief

Na een zoektocht heb je een geweldige vacature gezien. De functie spreekt je aan en het bedrijf heeft goede arbeidsvoorwaarden dus je besluit te solliciteren. Maar hoe pak je het schrijven van een sollicitatiebrief aan? Hoe zorg je dat jouw sollicitatiebrief de perfecte opbouw heeft en de aandacht van de lezer weet te trekken. Een goede opbouw van de sollicitatiebrief is erg belangrijk. Niemand wordt op basis van de sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen afgewezen. In dit artikel lees je wat de perfecte opbouw van de sollicitatiebrief is

Perfecte opbouw van de sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is de perfecte manier om een werkgever te laten zien waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. Het is een kans om jezelf te presenteren en uit te leggen waarom jij de beste kandidaat bent.

Net als je cv dient ook je sollicitatiebrief er gelikt uit te zien. Met een online sollicitatiebrief generator zorg jij voor een mooi vormgegeven motivatiebrief waarmee je zeker de aandacht gaat trekken.

Naam en adresgegevens ontvanger

Je sollicitatiebrief begint altijd met het vermelden van het bedrijf waar je de brief naar toe stuurt. Vervolgens komt de naam van de lezer van de brief. Let er wel op dat je de naam van het bedrijf en de lezer goed spelt. Indien er geen naam in de vacature staat kun je altijd even bellen met de vraag aan wie je de brief kunt richten. Dit komt persoonlijk en geïnteresseerd over. Vervolgens meld je de straatnaam, postcode of postbus en plaatsnaam. Een voorbeeld:

Gemeente Amsterdam
Michelle van den Broek, afdeling Marketing en Communicatie
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Woonplaats en datum

Na de naam en adresgegevens van de ontvanger schrijf je jouw eigen woonplaats en de datum van de dag waarop je de brief gaat versturen. Een voorbeeld:

Rotterdam, 13 juli 2018.

De onderwerpregel van de sollicitatiebrief

Vervolgens gaan we verder met de opbouw van de sollicitatiebrief. Je begint altijd met een onderwerpregel. Hierin vermeld je de functie waarop je solliciteert eventueel aangevuld met een vacaturenummer (indien bekend). Je kunt de ondewerpregel beginnen met ‘Onderwerp:’ of ‘Betreft:’. Een voorbeeld:

Onderwerp: Sollicitatie naar de vacature marketingmanager (vacaturenummer #156A43)

De aanhef van de sollicitatiebrief

Na de ondewerpregel begin je de sollicitatiebrief met een geschikte aanhef. Je sollicitatiebrief beginnen met ‘Geachte heer … ‘ of ‘Geachte mevrouw …’ is het meest passend. In ons voorbeeld wordt het ‘Geachte mevrouw van den Broek’. Een titel zoals drs. hoef je niet te gebruiken in de aanhef van de sollicitatiebrief. Indien je niet weet aan wie je de sollicitatiebrief moet richten dan kun je het beste ‘Geachte heer, mevrouw’ gebruiken.

De perfecte opbouw de sollicitatiebrief

De kern van de sollicitatiebrief bestaat uit meerdere alinea’s en wordt veelal opgebouwd volgens het AIDA model. Het AIDA model helpt je bij het effectief schrijven van een sollicitatiebrief. Het geeft de brief meteen een heldere en gestructureerde opbouw:

Attention – aandacht trekken

In de eerste alinea wil je meteen de aandacht van de lezer trekken om op te vallen tussen alle andere brieven. Maak een flitsende start door de brief op een originele en pakkende manier te beginnen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hele brief een goede indruk achter laat. Hij is netjes verzorgd en bevat alle belangrijke elementen.

Interest- interesse wekken

Nu je de aandacht van de lezer hebt weten te pakken ga je interesse wekken. Dit doe je door enthousiast en gemotiveerd over te komen. Vertel wat je denkt toe te kunnen voegen aan de organisatie door middel van unieke verkooppunten. Laat daarnaast zien hoeveel zin je hebt in deze nieuwe baan. Zo onderscheid je je van andere kandidaten.

Desire – verlangen oproepen

Na het pakken van aandacht en het wekken van interesse ga je de lezer overtuigen dat je de juiste persoon bent voor deze baan. Laat zien wat je de organisatie te bieden hebt. Het geven van relevante voorbeelden helpt hier vaak bij. Gebruik niet loze zinnen als ‘ik ben betrouwbaar,weet van aanpakken en flexibel’. Maar druk voorbeelden waar mogelijk is uit in getallen. Laat bijvoorbeeld zien hoeveel de verkoop gestegen is of hoeveel je hebt kunnen bezuinigen. En licht kort toe hoe je dit hebt aangepakt. Door getallen te noemen en relevante voorbeelden te geven schep je een duidelijk beeld. Dit komt vaak ook indrukwekkend over.

Action – aanzetten tot actie

In het laatste onderdeel is het tijd om de lezer aan te zetten tot actie en jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Eindig je brief altijd door te noemen dat je graag op sollicitatiegesprek zou willen komen om de lezer persoonlijk te overtuigen van je kwaliteiten.

De afsluiting van de sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief sluit je het beste zakelijk af met ‘hoogachtend of ‘Met vriendelijke groet’. Hierna schrijf je je voor- en achternaam voluit. Alle overige persoonlijke gegevens staan in je cv.

Lees hier alle tips voor een cv dat scoort.