Zo schrijf je een ijzersterke profielschets

Zo schrijf je een ijzersterke profielschets

Een cv is je visitekaartje en de eerste indruk die een recruiter of toekomstige werkgever van je heeft. Dit omdat werkgevers willen bij de selectieprocedures graag al zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Met het curriculum vitae wil jij dus in één oogopslag laten zien we je bent. Een goed persoonlijk profiel, ook wel de profielschets genoemd, is daarom goud waard. In dit artikel leg ik uit waarom. Daarnaast geef ik een aantal tips voor het schrijven van een ijzersterke profielschets.

Een goed cv kan niet zonder profielschets

En daarom heeft een goed cv een ijzersterke profielschets nodig. De profielschets is de opening van je cv en geeft een korte introductie over jezelf. Het is de brug tussen je personalia en werkervaring en/of opleiding. In een paar korte zinnen licht je een tipje van de sluier op over wie jij bent, wat je ambities zijn en waar je goed in bent. Het geeft dan ook in een notendop je persoonlijkheid weer. Lees hier meer over de inhoud van het cv. 

Waarom een profielschets

De profielschets is jouw moment om te stralen. Het laat de persoon achter de genoemde feiten, zoals werkervaring en opleiding, op het cv zien. Dit maakt je menselijk en dus benaderbaar. Het wekt interesse waardoor je eerder zult blijven hangen in het hoofd van de werkgever of recruiter. Het toevoegen van een ijzersterke profielschets vergroot dus de kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek.

Zo schrijf je een ijzersterke profielschets:

Een profielschets is kort maar krachtig. Denk dus goed na over het beeld wat je wilt schetsen en welke informatie je wilt overbrengen. Zo kun je je profielschets op de volgende punten baseren:

 • waar ben je goed in
 • welke ambities heb je
 • wat wil je leren

Maak een korte selectie van de informatie die je wilt vertellen. Een profielschets hoort namelijk kort te zijn. Grote stukken tekst worden vaak overgeslagen en dus heeft het geen zin om een waslijst aan eigenschappen en competenties te noemen. Daarnaast mag een profielschets best informeel en creatief geschreven zijn als tegenhanger van de zakelijke opsommingen verder in het curriculum vitae, zoals werkervaring en opleiding.

Do’s en don’ts van een ijzersterke profielschets

Don’ts van een profielschets

 • Vermijd clichés (“Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging…”)
 • Gebruik geen dooddoeners (“Ik ben een echte spin in het web”)
 • Vermijd grote stukken tekst: 4 tot 6 tekstregels is voldoende
 • Droge opsommingen van competenties en eigenschappen zijn not done

Do’s van een profielschets

 • Wees creatief in woordkeuze
 • Geef de tekst een persoonlijke touch
 • Gebruik concrete voorbeelden
 • Schrijf vanuit de eerste persoon (“Ik…”)

Een aantal voorbeelden van ijzersterke profielschetsen

Gedreven, loyaal en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Als teamplayer houd ik niet alleen rekening met de belangen van de klant, maar ook met die van mijn collega’s en leidinggevenden. Mijn affiniteit met IT stelt mij in staat om me snel aan te passen aan nieuwe systemen. Ook niet onbelangrijk: ik beschik over een goede portie humor en heb nooit een ochtendhumeur!

Ik ben een gedreven zorgprofessional met een positieve houding en een uitstekend inlevingsvermogen. Dit wordt gewaardeerd door zowel collega als patiënt. Als ik een glimlach op iemand gezicht tover is mijn dag compleet.

De marketingwereld verandert continu. Als commerciële denker en doener gaat mijn hart daarvan sneller kloppen! Kansen spotten en oplossingen verzinnen om het beter te doen dan de concurrent, dat is waar ik energie van krijg. Ik ben sociaal en vind het prettig om in een team van mensen te werken waarmee ik kan sparren.