Solliciteren met ChatGPT

Solliciteren met ChatGPT

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Het vinden van passende vacatures, het opstellen van je cv en het schrijven van een goede motivatiebrief zijn alle 3 onderdelen die veel tijd kosten en waarbij je jezelf moet presenteren. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Door de komst van AI (artificial intelligence) zijn er gratis hulpmiddelen, zoals ChatGPT, waardoor je het sollicitatieproces fluitend doorkomt. In dit blog laat ik zien hoe je kan solliciteren met ChatGPT.

Wat is ChatGPT?

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen. AI en ChatGPT is hot en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar wat is ChatGPT nu eigenlijk? ChatGPT is een soort tekstgenerator en inspirator, een handige tool die je snel op weg helpt bij het schrijven van tekst. Bijvoorbeeld een blog, verhaal, pitch. Het is een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) die in staat is mensachtige conversaties te voeren en antwoorden te geven op allerlei vragen. Het wordt bijvoorbeeld al gebruikt in chatbots of virtuele assistenten. ChatGPT is ook een perfect hulpmiddel bij het schrijven van een sollicitatiebrief of bij het opstellen van je cv. Solliciteren met ChatGPT wordt dan ook steeds vaker gedaan.

Hoe werkt solliciteren met ChatGPT?

ChatGPT werkt heel eenvoudig. Je voert een “Prompt” in en ChatGPT doet de rest. Een “Prompt” is een opdracht of vraag waar ChatGPT mee aan de slag gaat. Het is dus wel belangrijk dat je goede en gerichte prompts schrijft door duidelijk en specifiek te zijn. Als je het een aantal keer geprobeerd hebt zul je zien dat het steeds beter gaat en dat je in mum van tijd solliciteren met ChatGPT onder de knie hebt.

CV opstellen met ChatGPT

ChatGPT kan je helpen bij het opstellen van een CV. Je kunt ChatGPT allerlei vragen stellen over de opbouw en welke informatie je wel of niet moet meenemen. Daarnaast kun je ChatGPT ook vragen suggesties te doen over hoe je bijv. je werkervaring of opleiding beter kunt presenteren. Vergeet niet dat het nog altijd jouw CV is en dat je het moet personaliseren en presenteren in een vorm die bij jou past. Dit kun je eenvoudig doen middels een cv generator. Met deze cv generator maak je in 3 stappen een cv dat voldoet aan alle eisen om effectief te solliciteren (2,95).

Sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT

ChatGPT kan je heel snel op weg helpen bij het schrijven van een overtuigende motivatiebrief. Je kan ChatGPT vragen om suggesties te geven over bijv. de functie waarop je solliciteert of vragen te reageren op jouw eigen ideeën. Een aantal voorbeeld prompts die je kunt gebruiken:

Ik wil solliciteren op de functie van administratief medewerker bij een groot e-commerce bedrijf. Kun je me helpen bij het schrijven van een overtuigende motivatiebrief?

Kun je me helpen met het schrijven van een originele motivatiebrief op de volgende vacature: <url vacature>

Kun je me helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief voor een verkoopfunctie bij een ict consultancy bedrijf?

Bekijk het resultaat en vraag door middels relevante promts. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of ChatGPT je ervaring van een bepaalde functie kan benadrukken of aangeven dat de brief formeler of informeler mag.