Spannend, er zit een sollicitatiegesprek aan te komen. Je weet dat je continue lastige vragen krijgt die je zo goed mogelijk wilt beantwoorden. Veel vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek krijgt, kun je voorbereiden. Een van de meest gevreesde vragen tijdens onder sollicitanten is “Wat zijn jouw slechte eigenschappen?”. Het is een vraag waar veel sollicitanten bij worstelen: “welke slechte eigenschappen kan ik het beste noemen tijdens een sollicitatiegesprek?”.
Veel sollicitanten weten wel hun slechte eigenschappen maar vragen zich af of ze deze écht moeten vertellen tijdens een sollicitatie. Het is geen kwestie of je deze slechte eigenschappen vertelt, het gaat erom hoe je deze formuleert. Slechte eigenschappen noemen tijdens het sollicitatiegesprek kan spannend zijn. Je wilt niet dat je toekomstige werkgever valt over je zwakke punten. In dit artikel leg ik uit waarom het belangrijk is om je slechte eigenschappen te benoemen. Ook geef ik drie voorbeelden van slechte eigenschappen sollicitatie die je met een positief randje kunt noemen tijdens je sollicitatiegesprek. Daarnaast vind je onderaan dit artikel een lijst met slechte eigenschappen en kwaliteiten die je kunt gebruiken om te reflecteren op jezelf.
Lees hier meer over solliciteren.
Waarom slechte eigenschappen noemen tijdens de sollicitatie?
Sommige kanten van onszelf verbloemen we liever. Als je jezelf ook maar een beetje kent, kun je zo een aantal slechte eigenschappen van jezelf opnoemen. Je slechte eigenschappen weten getuigt van zelfkennis, iets wat werkgevers graag zien. Het klinkt soms wat tegenstrijdig om je slechte eigenschappen te benoemen bij een sollicitatie, maar dit is het niet. Dit is je kans om te laten zien wat je waard bent.
Lees alle trends op het gebied van solliciteren.
Welke slechte eigenschappen moet ik benoemen tijdens het sollicitatiegesprek?
Wanneer je je slechte eigenschappen noemt tijdens het sollicitatiegesprek dien je zorgvuldig om te gaan met clichés. Kies je antwoorden dus zorgvuldig en laat zien dat je de capaciteiten bezit dat je weet hoe je deze slechte eigenschappen in jouw voordeel kan gebruiken. Wees realistisch en strooi niet met de eigenschappen die je bezig.
Ook dien je rekening te houden met de functie waarop je solliciteert bij het noemen van je zwakke punten. Je weet op welke functie je solliciteert, en welke competenties deze vereist. Je weet dus welke eigenschappen niet van belang zijn voor het vervullen van de rol. Noem dus een eigenschap die geen effect heeft op het uitoefenen van je werk.
1. Ik houd graag de touwtjes in handen.
Dingen slecht uit handen kunnen geven en alles tot in de puntjes willen regelen is jouw valkuil. Bij jou is nooit iets af! Daardoor maak je soms lange dagen op kantoor terwijl je collega’s al staan te genieten van de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel). Iemand die perfectionistisch is, is er vaak van overtuigd dat als hij/zij het niet zelf doet, het niet goed genoeg is. Zo iemand komt dus vaak over als een streber. Ook kan het bij collega’s irritatie opwekken wanneer iemand te lang stil blijft staan en blijft doorzeuren over de punten en komma’s.
Toch is perfectionisme niet alleen een slechte eigenschap. Zo levert een perfectionist altijd uitstekend werk af. Wat er ook moet gebeuren: de perfectionist zorgt dat het in orde komt. Ook is iemand die perfectionistisch is vaak erg zorgvuldig, wat blunders voorkomt.
2. Ik ben niet snel tevreden
Deze eigenschap kun je positief en negatief interpreteren. Je bent veeleisend, en hebt oog voor detail. Maar waarschijnlijk is het niet gemakkelijk om met jou samen te werken. Het feit dat je hoge eisen stelt betekent vaak dat je ditzelfde niveau verwacht van je omgeving. Een verwachting die niet altijd wordt waargemaakt. Als je deze eigenschap benoemt als zwak punt is het verstandig deze te nuanceren. Dit kun je doen door voorbeelden te geven van werksituaties waarin jij hoge eisen stelt. Maar ook hoe je vervolgens omgaat met collega’s die de lat niet zo hoog hebben liggen en dingen op een andere manier aanpakken.
3. Ik overstructureer
Jij wilt geen fouten maken en snel werken zodat je je targets kunt halen. Maar je bent bang dat niet iedereen om je heen er ook zo ver denkt. Om te zorgen dat jullie team alle projecten perfect afrond ga jij structureren. Je zorgt ervoor dat iedereen weet wat hij / zij moet doen, wanneer het af moet zijn en wanneer gestart moet worden met het volgende deel. Je bent dus onbewust aan het over structureren. Hiermee haal je veel deadlines maar haal je de creativiteit uit je team weg. Er is immers geen ruimte meer om out of the box te denken en buiten het gebaande pad te gaan.
Lees hier 5 tips om zelfverzekerd je sollicitatiegesprek in te gaan!
50 voorbeelden: wat zijn mijn goede en slechte eigenschappen sollicitatie?
Goede eigenschappen:
- Vrolijk
- Enthousiast
- Betrouwbaar
- Serieus
- Optimistisch
- Netjes
- Dapper
- Actief
- Organisatorisch
- Empathisch
- Luisteraar
- Handig
- Humoristisch
- Creatief
- Spontaan
- Eerlijk
- Duidelijk
- Flexibel
- Verantwoordelijk
- Intelligent
- Sociaal
- Behulpzaam
- Leergierig
- Zelfstandig
- Avontuurlijk
Slechte eigenschappen:
- Onzelfstandig
- Onvoorzichtig
- Traag
- Stil
- Wanhopig
- Ontevreden
- Arrogant
- Ongeduldig
- Overgevoelig
- Slordig
- Bazig
- Jaloers
- Perfectionistisch
- Geremd
- Streng
- Brutaal
- Onhandig
- Agressief
- Cynisch
- Geremd
- Gesloten
- Saai
- Kritisch
- Rechtlijnig
- Verlegen